Gyermekláncfű

(Taraxacum officinale)
 
 
 
Sárga pitypang,
árva pitypang,
tavasz táján érkezel,
sárga pitypang,
árva pitypang,
gyermekláncfűvé leszel.
 
 
 (Nagy Bandó András: Pitypang)
 
 
 
Népies nevei: pongyola pitypang, kutyatej, barátfej, barátfű, békavirág, bimbófű, kákics, dandelion, oroszlánfog, kácsavirág, kikirics, papatyivirág, pimpam, buborékfű, éjjeli lámpa, láncfű, láncvirág, pimpáré, zsibavirág, tejesfű virág, asszonyhűség
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Egy kis botanika:
 
 
 
Évelő, levélrózsás növény, melynek vastag, húsos, tejnedvet tartalmazó gyökere van. Sokfejű gyöktörzse minden egyes ágából tőlevélrózsát és több, egyfészkű tőkocsányt fejleszt. Számos levele felálló vagy lefekvő, 10-20 cm hosszú. Alakjuk megnyújtott visszás tojásdad. Ritkán épek, rendszerint kacurosak vagy öblösen fogasak, lefelé görbülő fogakkal, háromszögű vagy keskeny szeletekkel. A levelek a nyélre hosszan lefutók. A tőkocsány 5-10 cm magas, csöves. A virágzat (fészek) 20-25 mm hosszú, 30-35 mm átmérőjű. A virágok aranysárga színűek, csak napos időben nyílnak.
 
 
 
Előfordulása:
 
 
 
Egész Európában tömegesen fordul elő. A növény kedvelt előfordulási helyei a parkok, kertek, utak széle, nedvesebb rétek, mezők, és legelők. Jellemző a pongyola pitypang előfordulására, hogy amely vetésben megjelenik, ott a termesztett növényt elnyomja.
 
 
 
Gyűjtése:
 
 
 
Márciustól májusig a fiatal levelek és a virágbimbók gyűjthetők. Gyökerét ősszel gyűjtjük.
 
 
 
Termesztése:
 
 
 
Magvetéssel szaporítjuk, és palántázzuk, ha kertben kívánjuk termeszteni. A szabadba májusban-júniusban kerül, tehát eddig kell a palántákat megfelelő minőségűvé nevelni. A palántanevelés 6-8 hetet vesz igénybe. Palántáit langyoságyban, esetleg hidegágyban is fel lehet nevelni. A jól előkészített talajba a fajtától függően 30-80 cm sor- és tőtávra ültetjük.
 
Legsűrűbben, 30 x 30 cm-re a nem nemesített begyűjtött anyagot ültetik, a Fodros levelű változatot 40 x 40 cm-re, a Nagy levelűt 60 x 60 cm-re, a Legjobb korait pedig 80 x 80 cm-re ültetjük. A vetést a jobb kelés érdekében mindig hengerezzük meg. Az időben vetett és kiültetett növények még ugyanabban az évben szedhetők, felhasználhatók.
 
A pitypang ősszel is szaporítható. Augusztusban hidegágyba vetik a magját. A kész palántákat október folyamán ültetik állandó helyükre. Ez esetben csak a következő év tavaszán kapunk megfelelő fejlettségű levélrózsát.
 
Ápolása kapálásból, gyomtalanításból, esetenként öntözésből, esetleg fej trágyázásból áll. Külön ápolási munkának számít halványítása, melyet az endíviasalátáéhoz hasonlóan végzünk. A leveleket úgy kötjük össze, hogy azok a salátához hasonló fejet alkossanak és így halványodnak. A halványítás 2-3 hétig tart, majd ezt követően a leveleket a tőrózsa csúcsa alatt levágjuk. Száraz időben szedjük, ősszel úgy halványíthatjuk, hogy a sorok között árkot húzunk, és 20-25 cm magasan az árokból kikerülő földdel betakarjuk a növényeket. Az ilyen levelekből lehet a legjobb salátát készíteni. Halványíthatjuk úgy is, hogy homokkal, virágcseréppel vagy más takaróanyaggal fedjük le a növényeket. Sokszor szalma vagy falomb is megfelel erre a célra. Halványítás során a pitypang keserűségét nagyobbrészt elveszti, és jobban élvezhetővé válik.
 
Pincében a halványítás valamivel több munkával jár, de akkor egész télen lesz salátánk.
 
A vadon termő pitypangról halványítás nélkül is szedik a leveleket salátának. Ez a lomb azonban csak virágzás előtt ad jó alapanyagot, de még az igen fiatal levelek is nagyon keserűek. Igaz, sok ember ezt kedveli.
 
Tárolhatósága hasonló az endívisalátáéhoz. Hűvös, nedves tárolóhelyen hosszú ideig eláll.
 
A szaporítóanyag beszerzése.: A nemesített pitypangot magról szaporítjuk, a vadon termőt szaporíthatjuk gyökérdugványról is. Magot gyűjthetünk a vad pitypangról az érést követően, mielőtt a szél szét nem hordta. Nemesített magot egyelőre nálunk nem forgalmaznak.
 
 
 
Felhasználása:
 
 
 
tea (gyökér, levél)
tinktúra (gyökér, levél)
méz-szirup (virág)
borogatás (gyökér)
saláta (levél)
 
 
 
 
Hatóanyagai:
 
 
 
A vitaminok közül tartalmaz: A, D, C, B vitamint. Az ásványi anyagok közül vasat, szilíciumot, magnéziumot, cinket, mangánt. Találhatóak benne keserűanyagok, karatinoidok, flavonidok, inulin, béta-karotin. A legnagyobb mennyiségben káliumot és bórt tartalmaz. A káposzta után a pitypangban van a legtöbb belőlük. 
 
 
 
Gyógyhatása:
 
 
 
Tejnedvét a görögök szembetegségek gyógyítására, szeplők, májfoltok kezelésére használták. Később, mint nyugtató- és altatószert becsülték sokra.
 
A pitypang szinte minden szervre jótékony hatással van. Teája alkalmas epehólyag és májbántalmak kezelésére. Gyökerét évszázadok óta a májsejtek súlyos működészavarának következtében fellépő bőrsárgulás, vagyis a sárgaság ellen használják. A pitypang virága az egyik leggazdagabb lecitin forrás. A lecitin növeli az agy acetil-kolin-koncentrációját, mely hatással van az emlékezőképességre. A gyermekláncfű erős vízhajtó szer, eltávolítja a szervezetből az ödémát okozó fölösleges víz nagy részét, valamint elősegíti a hólyagfertőzések gyógyulását. Hatásai közzé tartozik még, hogy erősíti a hasnyálmirigyet és a lépet, valamint tisztítja a vért. A növény laktukapikrin keserűanyaga laktucin vegyületekre bomlik, mely igen jó nyugtató hatással bír. A népi gyógyászatban a pitypangot felhasználják vértisztításra, méregtelenítésre, emésztést elősegítőnek, és gyomorjavítónak is. Javasolt a növény használata a reumatikus fájdalmak, idült izületi gyulladások és a köszvény kezelésére. A népi gyógyászatban igen elterjedt a pitypang tejnedvének alkalmazása a szemölcsöknél is, mivel a tejnedv fehérjebontó enzimeket tartalmaz, mely segít felpuhítani a szemölcsöket, és gátolja a vírus szaporodását. Nem csak a gyógyászatban alkalmazható. Friss, fiatal leveleiből, még virágzás előtt saláta készíthető, valamint ha a gyökerét megpörköljük, akkor alkalmas kávépótlékként is. Az állatgyógyászatban levelét a tejképződés fokozására használják.
 
 
A pongyola pitypang ajánlott napi adagja 4-6 g.
 
 
 
Alkalmazási területei:
 
 
 
Máj- és epebántalmak:
Teája alkalmas epehólyag és májbántalmak kezelésére.
 
Gyökerét évszázadok óta a májsejtek súlyos működészavarának következtében fellépő bőrsárgulás, vagyis a sárgaság ellen használják.
 
Magas keserűanyag koncentrációjának köszönhetően igen jó epehajtó, az epeutakat megtisztítja, az epehomokot és az epesarat eltávolítja a szervezetből. A növény alkalmazása alkalmas az epekő kialakulásának megakadályozására.
 
Más gyógynövényekkel együtt alkalmazva (máriatövis, orbáncfű) hatásos alkalmazási mód Hepatitis-B, -C kezelésére.
 
Idegrendszer:
A pitypang virága az egyik leggazdagabb lecitin forrás. A lecitin növeli az agy acetil-kolin-koncentrációját, mely hatással van az emlékezőképességre.
 
A növény laktukapikrin keserűanyaga laktucin vegyületekre bomlik, mely igen jó nyugtató hatással bír.
 
Veseproblémák:
A gyermekláncfű erős vízhajtó szer, eltávolítja a szervezetből az ödémát okozó fölösleges víz nagy részét, valamint elősegíti a hólyagfertőzések gyógyulását.
 
A levél vízhajtó hatású, a vesék működését szabályozza, fontos gyógy- és építőanyagokat tartalmaz, amelyek az anyagcsere-betegségek gyógyításában igen fontosak.
 
Kiválóan alkalmazható folyadék-visszatartás és veseelégtelenség esetén.
 
Ízületi problémák:
·         Javasolt a növény használata reumatikus fájdalmak, idült ízületi gyulladások és a köszvény kezelésére, mind belsőleg (tinktúra), mind külsőleg borogatás formájában.
 
Emésztőszervrendszer:
Erősíti a hasnyálmirigyet és a lépet.
 
Segíti az emésztést, javítja a gyomor működését.
 
Étvágygerjesztő hatású.
 
Szív- és érrendszer:
A népi gyógyászatban a pitypangot felhasználják vértisztításra, méregtelenítésre.
 
Vércukorszint szabályozó hatása is van, mely valószínűleg a növény magas inulin tartalmának köszönhető. Az inulin egy poliszacharid rost, mely hosszúláncú ismétlődő fruktóz molekulákból áll és megelőzi a vércukorszint ingadozásait.
 
További alkalmazások:
A népi gyógyászatban igen elterjedt a pitypang tejnedvének alkalmazása a szemölcsöknél is, mivel a tejnedv fehérjebontó enzimeket tartalmaz, mely segít felpuhítani a szemölcsöket, és gátolja a vírus szaporodását.
 
Friss, fiatal leveleiből, még virágzás előtt saláta készíthető, valamint ha a gyökerét megpörköljük, akkor alkalmas kávépótlékként is.
 
Az állatgyógyászatban levelét a tejképződés fokozására használják,
 
A gyermekláncfű levelei a szénhidrátbontó enzimek termelődését is serkenti, így testünk kevéssé lesz hajlamos azokat zsírokként tárolni.
 
Csökkenti a havi vérzést megelőző emlőfájdalmat, mely a magas ösztrogénszint tünete.
 
 
 
 
 
 
 
Figyelmeztetés: Epe utak elzáródása esetén fokozott óvatosságot és orvosi egyeztetést igényel!
 
 
 
Érdekesség:
 
 
 
Francia neve - Pissenlits - nem mást jelent, mint ágyba pisilést, köszönhető ez a növény közismerten jó vízhajtó hatásának.
Repülőszőrös magja a gyermekek kedvelt játéka. Neve is a gyermekjátékokból ered: száras virágait gyakran összefűzik, és nyakláncként vagy fejdíszként hordják.
A pitypang  a növényvilág egyik különlegességének számít. A szaporodáshoz, a mag neveléséhez nincs szüksége a hímivarsejt megtermékenyítő szerepére, hanem az embriózsák sejtjeiből közvetlenül kifejlődhet a csíra.
A pitypang nemesített változatát nevezzük ruccolának, ami az olasz konyha egyik kedvelt alapanyaga.
Régi fűvészkönyvekben az áll, hogy a fűből és a gyökeréből forrázott főzetet a nők szépségápolószerként használták. (Halványítja a szeplőket).
 Az 1930-as években vizsgálták a növényt kaucsuktermelés szempontjából orosz tudósok, majd a náci Németország kutatói folytatták ezt. Az auschwitzi koncentrációs tábor körül pitypangmezők terültek el, amelyeket a foglyoknak kellett learatniuk.
Német kutatóknak sikerült kikapcsolniuk a gyermekláncfű tejnedvének alvadásáért felelős gént – így autógumik, cumik, óvszerek is készülhetnek a növényből.
 
 
Gyermekláncfűből készíthető ételek
 
Gyermekláncfű-saláta
- 4 csokor zsenge gyermekláncfű levél
- 3-4 db paradicsom vagy 1 db uborka
- 3-4 szál újhagyma
- 2 csomag mozzarella sajt vagy 4 kemény tojás
- só, bors
- tökmag-, olíva- vagy lenolaj
- balzsam- vagy almaecet
- 4-8 szelet teljes kiőrlésű tönkölykenyér
 
 
Alaposan, váltott vízben megmossuk, összetépkedjük, vagy csokronként 2-3 centis darabokra vágjuk, és tányérokra adagoljuk. Ízlés szerint felaprítjuk a paradicsomot/uborkát, újhagymát és a sajtot/tojást, majd a gyermekláncfű leveleken ízlésesen elhelyezzük. Mindenki maga ízesítheti olajjal, ecettel. 1-1 szelet pirított kenyeret adhatunk hozzá. Tartalmas és gyógyító étel.
 
Pitypang méz
 
A gyermekláncfűből, két összmarék virágot egy liter hidegvízben addig főzünk, amíg bugyborékolni kezd.
 
A tűzhelyről a fazekat leszedjük és egy éjszakára állni hagyjuk.
 
Másnap az egészet szitára öntjük, hagyjuk lecsepegni.
 
A virágot két kézzel kinyomjuk.
 
A léhez egy kiló nyerscukrot keverünk, hozzáadunk egy karikára vágott ½ citromot héja nélkül. Ha több citromot teszünk bele savanyú lesz.
 
A fazekat a lével, fedő nélkül tesszük a tűzhelyre. A főzést a legkisebb lángon végezzük. Pároljuk, főzni nem szabad. Egyszer kétszer hagyjuk kihűlni. Szirup állagú legyen.
 
Hűtőben tartjuk. Finom belőle a mézes-krémes, a karácsonyi mézeskalács nem keményedik meg.
 
 
 
Salátaalap
 
 Hidegen sajtolt olívaolajból (3 egység), almaecetből (1 egység), vagy citromléből kevés só és méz hozzáadásával készítjük. Ízlés szerint lehet még mustárt, borsikafüvet is belekeverni.
 
Burgonyasaláta pitypanglevéllel
 
Krumplit meghámozzuk, felkockázzuk, és puhára főzzük enyhén sós vízben. Mikor kihűlt összekeverjük a megmosott zsenge levelekkel, felszeletelt lilahagymával, vagy metélőhagymával. Leöntjük a salátaalappal. Krumpli helyett nyers csicsókával is elkészíthetjük a salátát. Gazdagíthatjuk sajtdarabkákkal, felkockázott almával is.
 
Pitypangleveles szendvics
 
Salátaalapot készítünk, és a zsenge leveleket ebben megforgatjuk, majd fokhagymás pirítósokra halmozzuk. Rakhatunk rá még főtt tojáskarikákat, vékonyra szelt sajtot, apróra vágott snidlinget.
 
Pongyolapitypang-főzelék
 
 
 
Lehetőleg a fiatalabb és zsengébb leveleket (500 g) gyűjtjük be. A levelek kemény csúcsát levágjuk, és a leveleket legalább egy fél óra hosszat vízben főzzük. A vízből szűrővel kiszedjük, lecsöpögtetjük, majd finomra vágjuk. Lábosba szórjuk, húsleves levével felöntjük, csipetnyi sóval ízesítjük, 2-3 evőkanál pirított zsemlemorzsával összeérésig pároljuk, vagy 100 g vajon, csipet sóval és borssal puhára pároljuk, majd 1 kanál lisztet rászórva, néhány kanál húslével felöntjük, ezt követően még kb. negyedóra hosszat főzzük. Frissen tálaljuk, mint a spenótot. Resztelt burgonyával, fasírttal vagy sült virslivel fogyasztjuk.
 
 
 
Párolt pitypangfej
 
 
 
Íze a bimbóskelhez hasonlít. A levélrózsák közötti fejletlen fészekvirágzatokat gyűjtjük össze. Ezeket a sárgás színű, összehajló „bimbókat" kb. 3 percig, lobogó vízbe szórva főzzük, majd vajjal, sóval, szerecsendióval ízesítjük. Előételnek vagy körítésnek tálaljuk.
 
 
 
Pitypangpüré
 
A fiatal pitypangleveleket felfőzzük, szitán lecsöpögtetjük, finomra vágjuk, húsleves levében megpároljuk, liszttel behabarjuk. Sóval, borssal fűszerezzük. Forró tejszínnel meglocsoljuk.
 
 
 
Vegyes pitypangsaláta
 
 
 
Olajból, borecetből vagy citromléből kevés só hozzáadásával salátaalapot készítünk. Ehhez apróra vágott zöldséget, (pl. petrezselyem, hagyma, metélőhagyma, medvehagyma) és szükség szerint finomra őrölt fűszert: kakukkfüvet, repkényt (nagyon keveset), majoránnát, bazsalikomot adunk. ízlés szerint más fűszereket is felhasználhatunk, így köményt, ánizst, koriandert, borágót, borsfüvet, lestyánt, zsályát, levendulát, rozmaringot. Ezekhez esetleg egy szétnyomott főtt burgonyát adunk. A finomra vágott zsenge pitypangleveleket a pácba tesszük, jól átforgatjuk és legalább egy órán át, ha van időnk, tovább állni hagyjuk.
 
 
 
Pongyolapitypang-saláta olvasztott vajban
 
250 g fiatal pitypanglevelet megmosunk, finomra vágjuk, majd sóval, borssal ízesített olvasztott vajjal leöntve 30 percig állni hagyjuk, közben fokozatosan lehűtjük. Az ízesítést ecet vagy citromlé hozzáadásával fejezzük be.
 
 
 
Pongyolapitypang-saláta póriasan
 
A tál alján egy fokhagymagerezdet szétnyomunk, erre 2-3 evőkanál olajat, 1-2 evőkanál ecetet, 1 teáskanál mustárt, sót és csipetnyi cukrot adunk, simára keverjük. Ebbe a salátaöntetbe kb. 150 g alaposan megmosott, lecsepegtetett, zsenge pitypanglevelet teszünk, majd tálalásig állni hagyjuk (kb. 30 perc).
 
 
 
Pongyolapitypang-saláta parasztosan
 
 
 
Meleg, fokhagymával kikent lábosba szórjuk a pitypangleveleket majd vörösborecetben megforgatva, csipet sóval és kevés borssal meghintjük. Tálalás előtt ropogósra pirított füstöltszalonna-szeletekkel díszítjük. Franciaországban ezt a salátát fokhagymaszeletekkel eszik.
 
 
 
Pitypangfejsaláta
 
 
 
A még „bimbózó" virágzatot (200 g) keresztben finom szeletekre vágjuk, csipet cukrot, kevés sót, 1 kis, finomra vágott hagymát adunk hozzá. 2 vagy 3 szelet finomra vágott angol szalonnát ropogósra pirítunk. Ha kész van, kivesszük a serpenyőből és a forró zsiradékba 2 evőkanál borecetet öntünk. Ha felforrt, a felaprított pitypangfejeket beleszórjuk és összekeverjük. A salátát összevágott kemény tojással (fejenként 2 db) körítjük és azonnal tálaljuk.
 
 
 
Sajtos pitypangsaláta
 
 
 
A fiatal pitypangleveleket 1/3 rész ecetből, 2/3 rész olajból (ízesítés: só, bors, csipet cukor, 1 teáskanál mustár) álló öntetbe keverjük, és egy olyan szelet kenyeret, amelyet előzőleg fokhagymával bedörzsöltünk, aprítunk hozzá. Végül az egészre vékony szeletekben markáns ízű, zsírdús sajtdarabokat hintünk, összekeverjük a salátával és 30 percig érni hagyjuk.
 
Pitypangszirup. 3-4 marék friss pitypangvirágzatot 2 l vízben puhára főzünk, leszűrjük és a forró lébe 1 1/2 kg cukrot és 2 db citrom levét keverünk. Folyamatos keverés közben a folyadékot olyan hosszú ideig főzzük, amíg teljesen szirupszerűvé (nyúlóssá) nem válik. Ekkor a szirupot jól záródó üvegekbe töltjük. Az így nyert szirup, ha gondosan készült, a valódi méztől alig különböztethető meg.
 
 
 
Pitypangbor
 
 
 
Száraz időben 4 1/2 l pitypangvirágzatot gyűjtünk. Kb. 10 l-es fazékba tesszük, 4 1/2 liter forró vízzel leöntjük. A fazekat lefedjük, 3 napig áztatjuk benne a virágokat. Ezután a folyadékot molinókendőn átszűrjük, a virágzatokból a lét kifacsarjuk. A folyadékba dobunk egy kis gyömbérgyökeret, 3 finomra vágott narancs és 1 citrom héját valamint 1 1/4 kg cukrot. Az egészet egy nagy fazékban 20 percig lassú tűzön felfőzzük. Mázas cserép- vagy porcelánedénybe töltjük. Lehűtjük, egész addig, amíg testmeleg nem lesz. 1/2 darab élesztőt egy pirított rozskenyéren elkenünk és a folyadék tetejére téve azon úszni hagyjuk. Az edényt kendővel lefedjük, 6 napig meleg helyiségbe állítjuk, ezután a bort nagy edénybe szűrjük, és pamutkendővel letakarjuk. Három hétig sötét helyen állni hagyjuk, majd az edény tartalmát palackokba fejtjük. Az üvegeket dugóval gondosan lezárjuk. A bort legalább karácsonyig pihentessük.