Mindent az íjászatról

Mi is az íjászat maga? Egy sport, ami örökre rabul ejt, akár szabadidős tevékenységként, akár versenyszerűen űzöd. Szellemi sport, amihez nem nyers erő kell, hanem technikai felkészültség, okos taktika. Mindemellett, ha soha nem leszel a bajnokok sorában, akkor is nyertes leszel, hiszen szabadidődet gyönyörű környezetben, jó levegőn töltöd el, jó társaságban, jó barátok között.

 

Nem a görcsös eredményhajhászás, hanem jókedvű, szórakoztató szabadidős tevékenység közösségben való művelése a célunk.

 

Legyen tökéletes a mozdulat, legyen tökéletes a tudat, amikor az íjász útjára engedi a nyílvesszőt. A lövés alatt olyan figyelem legyen, amely csak arra a cselekvésre összpontosít, amit éppen végzel. Késlekedés, kétség nélkül dönts, cselekedj.

Erre törekedj. Ami számodra fontos  legyen, hogy önmagadat és a képességeidet fejlesztheted. A cél elérése, és az oda vezető út csak eszközök,

önmagad megismerésére, fejlesztésére, tökéletes éned megtalálására.

 

Azt hiszed, mindez csak az íjászathoz kell? Dehogy!

 

Célunk nem más, mint megismertetni, megszerettetni egy olyan eszköz használatát, amelyet őseink nagy hatékonysággal használtak. Hogy hatékonyan használták, arra a legjobb bizonyíték mi magunk vagyunk. Mert vagyunk! Nem pusztultak el eleink, nem tűntek el a történelem süllyesztőjében, nem sikerült végleg eltörölni őket egyetlen ellenséges erőnek, hatalomnak sem.

 Minden olyan tárgyakat igyekszünk bemutatni, elkészíteni, amelyek használata jellemző volt elődeinkre.

 

A fegyverekről:

A fegyver őseinknek éppoly fontos és meghatározó eszköze volt, s olyannyira hozzájuk tartozott, mint ruházatuk. Egy akkori magyar férfi számára a fegyver a társadalmi helyzetének jelölője, munkaeszköze, testének kiterjesztése volt.

Eleink harcosainak eredményessége sok tényező együttes hatására épült: felkészültségükre, az alkalmas viseletre, a fáradtság tűrésére, a kitűnő fegyverekre, remek lovastudásra, a kitartó lovakra, az utánpótlás biztosítására és az átgondolt hadvezetésre. Vitézeink ruházata és (feltételezett) vértezete elenyészett, de fegyvereik részben megmaradtak; ezek, valamint a korabeli leírások és az analógiák alapján őseink hadászatát és hadieszközeit ma már viszonylag jól tudjuk rekonstruálni.