Alelnöki beszámoló az íjászatról 2013.

2014.06.14 17:32

2014.06.06 19:32

                                 Beszámoló a 2013-as esztendőről

 

Megalakulásunk, 2013 február másodika után, a SegŐsdi Hagyományőrző és Íjász egyesületbe rendeződött kezdő íjászok közül 3-an máris versenyre készülhettek. Fucsák József, Fila Zsolt és Szakál András. Február 10-én Marcaliban teremíjász-versenyt szervezett a Boronkai HÍE.

Íjászaink versenyhelyzetben sok értékes tapasztalatokat szereztek.

-  2013. március 24-én egyesületünk Húsvéti játszóház elnevezésű programot szervezett falunkban. A télies idő beszorított minket a művelődési ház nagytermébe. Az ott kialakított, biztonságossá tett lőtéren  gyermekek és szüleik  ismerkedhettek az íjfogás, majd a lövés gyakorlatával. A sok program mellett, az íjászathoz is szépszámú érdeklődő társult.

-  A S.H.Í.E. felvette a kapcsolatot Kassai Lajossal, aki meghívta a csapatot Kaposmérői birtokára, április 4-én. Ott láthattuk bemutatóját, edzésmódszereit, ahogy felkészíti kezdő lovas íjászait. A többórás edzés megtekintése után lehetőségünk volt saját, magunkkal vitt nyilainkkal  lőni, illetve beszélgetni Lajossal.

-  2013 április 6-án medvehagyma- túrát szerveztünk. A falu határában gyűjtöttünk  az egészséget javító növényből. Tóth Reni tagtársunk, gyógynövényekről mondott szavai után ki-ki ízlésének megfelelően, azonnal beillesztette étrendjébe, pár szendvics formájában. Természetesen az íjak használata sem maradt el.

-  Pünkösdi játszóház elnevezésű programunk, május 18-án kerül megrendezésre. Tucatnyi népi játékkal, versenyekkel szórakoztattuk Segesd megjelent érdeklődőit. E rendezvényünkön megpróbáltuk bemutatni eleink harcmodorát, valamint  néhány levegőbe feldobott cél pontos eltalálását is. Az érdeklődőknek folyamatos lehetőséget biztosítottunk az íjászkodás gyakorlására. Ezen a rendezvényünkön már páran közülünk korabeli viseletben jelentek meg.

-  2013. június 22-én tagtársunk,  Horváth Ferenc szervezett kirándulást Kaszóba. Feri többek közt mint a kisvasút mozdonyvezetője, kalauzolt  a munkahelyén. Megmutatta a látnivalókat, érdekességeket. Beszélt az ott jellemző állat és növényvilágról. Ebédről is gondoskodott, ha kétszer annyian lettünk volna, akkor se maradt volna senki éhesen.

-  Július 6-án  rajtam kívül még három társammal (Fucsák Józsi, Fila Zsolti, S.András) ismét Kassai völgyben jártunk. Külföldi csoportokat is ellátogattak ide, s ahogy kiderült, az éneklésben erősen jártasak voltak.  Rögtönzött előadásra Lajos kérte őket. Mi, a produkciók után helyet kerestünk az íjászat gyakorlására.

-  Augusztus 3-án meghívást kaptunk Kéthelyre. F. Zsolt és én feleségekkel erősítve, néhány ügyességi népi játékkal utaztunk oda.  Ott egy látványborászat céges szüreti mulatsága egyik elemeként, lehetőséget biztosítottunk íjaink kipróbálására is. A meghívott méz és lekvárkészítők,fafaragók, fazekasok, ajándéktárgy készítőkön kívül a fellépő táncosok is érdeklődést mutattak eszközein iránt.

-  A Hagyományok útján nevű családi napunkon, a sok programot színesítendő, a két egyesület közötti kapcsolatot mélyítve, elfogadta meghívásunkat a Boronkai H.Í.E.  3D-s célállataikkal, eszközeikkel, az így már létszámban többszörösére nőtt íjászokkal, látványosabb képet nyújtottunk. A rendelkezésre álló területet utcaszerűen osztottuk fel, különböző foglalkozások, bemutatók, játékok sátrai és az ebédfőző sátor az utca két oldalán sorakoztak. Az utca eleje, a tánccsoportok, énekeseké, a vége pedig az íjászoké volt.

-  Szeptember 22-én Boronkai H.Í.E. rendezte 3D-s vadászíjász versenyen voltunk, József, Zsolt és én. Odaérkezés után gyors regisztráció, díjfizetés és már mondták is hányas célnál kezdünk. Vesszőfogókra leadtunk tucatnyi próbalövést, majd megnyitó beszéd következett. Kísérőnk és a többi csapattaggal (csigás, vadászreflex) megkezdtük  a 11-es cél leküzdését. Egyénenként kettő lövésből, medvére, Kb. 35 méterről. A többi célhoz 1-2 perces séta vezetett, különböző állatokhoz, amik eltérő távolságban voltak. Végigérve a változatos  terepen, ötletesen nehezített célokon, ebéd, majd távlövő verseny következett. Vaddisznóra,  2 vesszővel, találat esetén 5 méterrel távolabbról. Elég szépen távolodtam a disznótól. De voltak ott sokkal jobb lövők. Eredményhirdetés után, kiértékeltük a teljesítményünket.

-  Október 3-án ismét Marcaliban, pályaíjász versenyen szerepeltünk, négyen. F. József, F. Zsolt, Sz. András és én. Történelmi, felnőtt férfi kategóriában neveztünk. 19 és 18-as pályára osztottak be minket, egy-egy helyi versenyzővel. A távolság  30 m., a 10értékű mező mindössze 8 cm volt. Jól szervezett, jó hangulatú verseny volt. Újoncokként szép eredményt értünk el, Zsolt ezüstérmet érdemelt, én 4 ponttal maradtam le a dobogóról.

 E verseny után nem volt más esemény az évben. Tudásunk javítása, eszközeink tökéletesítése érdekében sok gyakorlást, teszteléseket végeztünk. A következő évben sem kevesebb a célunk, mint minél jobb eredményeket elérni, megismertetni az egyesületünket, kedvet csinálni az íjászathoz másoknak is. Akár tehetségeket, utánpótlást biztosítva a Magyar Íjász Szövetségnek.

 

 

Fülöp Árpád