Tartalmi beszámoló, mely alapján készült az egyszerűsített mérleg és beszámoló az Országos Bírósági Hivatal felé. 2013.

2014.06.14 17:25

Alábbi tartalmi beszámoló Pintér Tamásné volt egyesületi elnök szellemi terméke!

A SegŐsdi Hagyományőrző és Íjász Egyesület

2013-as évi tartalmi beszámolója

 

 

„A gyökereink persze nem látszanak,

de tudod, azok tartják a fát.”

                                                                                        

Egyesületünk létrehozásának gondolata már régóta munkálkodott bennünk, amikor is….2013 egyik hideg januári estéjén összeültünk, és elhatároztuk, hogy létrehozzuk ezt a hagyományőrző és íjász csapatot. Sok-sok átbeszélés után, 2013. február 2-án megalakultunk.

 

Alapító tagok és tisztségek:

Béres Anita

Ernyes Józsefné

Fila Zsolt Róbert

Fucsák József

Fülöp Árpád- alelnök

Horváth Ferenc

Olti Éva Fanni

Pintér Dóra

Pintér Tamás

Pintér Tamásné -elnök

Poós Mariann

Magyar Zsolt

Németh Bernadett

Szakál András

Szalai Tünde-titkár

Tóth Henrietta

 

 

16 alapító taggal kezdte meg az egyesület a tevékenységét. Azonban idő közben személyi változások történtek. Az egyesületből kilépett Poós Mariann, Szalai Tünde és Olti Éva Fanni. Így a tagok száma 13-ra csökkent, a titkári megbízást pedig Béres Anita vette át. Megbízható, új tagok felkutatása folyamatos teendőnk.

Megbeszéltük ötleteinket, megszületett nevünk, lógónk, elkészült az alapszabályzatunk, mely tartalmazza az egyesület tevékenységét, céljait, feladatait, tagok jogait és kötelezettségeit, a szervezeti felépítést, a gazdálkodást, az egyesület esetleges megszűnése esetén végrehajtandó záró rendelkezéseket. A kaposvári törvényszék jogerősen nyilvántartásba vette egyesületünket, 2013.május 22-én. Elkészült az adószámunk-bankszámlaszámunk, pecsétünk és zászlónk.

A S. H. Í. E. tevékenysége nyomon követhetővé vált a weboldalunk létrehozásával,ahol a következőkről olvashat az oda látogató:

 

*        alapító okirat

*        tagságunk, tisztviselőink

*        íjászat

*        rovásírás

*        néptánc

*        húsvéti népszokások

*        fűben-fában orvosság

*        eleink étkei

*        jeles napok, ünnepek

*        magyar népmesék videója

*        fotó-és videó galéria

Az oldal folyamatos feltöltését, változatosságát Pintér Tamás vállalta, melyhez ötleteket a tagok javasolhatnak. A gyorsabb és egyszerűbb információ terjedése miatt lett facebook oldalunk is, amelyen több mint 200 ismerős értesülhet aktuális programjainkról, híreinkről.

Első nyilvános bemutatkozásunk és programunk a húsvéti játszóház volt. Az ide ellátogatók megismerkedhettek az íjászkodással, a népi hagyományos írókázással tojást festhettek, kézműveskedhettek, volt rovásírás és táncház is.

Eljutottunk Kassai Lajoshoz Kaposmérőbe, láthattuk a lovas íjászok edzését, ahol lehetőségünk nyílt rövid tapasztalatcserére. Kassai úr az egyesületünket egy gyerekíjjal támogatta.

Első csapatépítő túránk Tóth Henrietta vezetésével a medvehagyma gyűjtése és azzal való megismerkedésünk volt.

Egyesületi tagok kreativitásának köszönhetően egy széles körű népi játékokból álló gyűjtemény készült, melyeket több alkalommal is kipróbálhattak a rendezvényeinken résztvevők.

Jól érezhette magát, aki a pünkösdi játszóházunkban részt vett: kézműveskedéssel, rovásírással, népi játékokkal, íjászkodással, bőrdíszművessel találkozhatott. Népi hagyományként pünkösdi királyt és királynét is választottunk. Németh Bernadett kiemelkedő kézműves ötleteit és az íjászaink bemutatóját szívesen fogadták.

A nyár elején a csapat Kaszóban tölthetett el egy szép napot Horváth Ferenc segítségével, ahol kisvasúton utazhattunk, gombázhattunk és széleskörű tájékoztatást kaptunk a Baláta-tó élővilágáról. A napot egy finom vendéglátással zártuk.

Nagy munkát és szervezést jelentett a Hagyományőrző családi nap megszervezése és lebonyolítása. Ekkor mutatkozott meg igazán a csapat összetartása. A rendezvény színvonalát meghívott vendégeink: a nagyatádi Vadrózsa néptáncegyüttes, a csurgói Magyar Hangok együttes, a marcali Boronka Íjász Egyesület képviselői, a nagyatádi Merengő lovas udvar és Nyerges hagyományőrzők valamint Cserjés Gábor fotókiállítása emelte. Programjaink közül kiemelném a hajfonást, arcfestést, fafaragást, népi gyógymódokról szóló előadást és a kézműves tevékenységeket. A finom vendéglátásról Tóth Henrietta és férje Pécsek Csaba gondoskodott. A rendezvényt többen támogatták, itt szeretném megköszönni Ernyes Józsefné tagunk folyamatos támogatását.

A nyár folyamán, a segesdi Árpád-házi Szent Margit Múzeumi Kiállítóhely és Községi Könyvtár szervezésében, a nyári táborban résztvevő gyerekek íjászkodni tanulhattak és ügyeskedhettek játékainkkal is.

Ősszel, népi játékainkkal a Merengő lovas udvarban jártunk, akikkel jó kapcsolatot sikerült kiépíteni. Az ő javaslatukra kaptunk meghívást a nagyatádi Nyitni kék óvodába, ahol a népi játékaink nagy sikert arattak a gyerekek és szüleik körében.

Az év utolsó hónapjaiban felkészültünk a 2014-es év programjaira. Programegyeztető megbeszélésen jeleztük rendezvényeinket.

Zárásként elmondhatom, hogy tartalmas, mozgalmas és széleskörű volt az egyesület első éve. Lassan megismerik céljainkat, rendezvényeinket. Bízom a következő év sikerében, ez úton köszönöm meg a tagok és támogatóink munkáját, bíztatását.

 

 

Segesd,2014. február 24.

                                                                                           Pintér Tamásné

                                                                                                   elnök